CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, March 23, 2012

SENGKUANG CINA

Hari toe ade chat ngan kawan. Dia cakap nak elak dari baby dapat jaundice kene
bagi minum sengkuang cina. Saya pon tak pernah minum air buah nie.
Jadi google la tengok camne bentuk sengkuang cina toe.  Dah macam bawang pon ade gak.

Tadi keluar pegi Pejabat Pos teringat nak cuba minum air sengkuang cina best ke tak.
Sebelom bagi baby minum, biar mami baby yang rase dulu..hehe. 
Tapi bukan la saya pergi beli buah sengkuang cina toe yer. Malas plak nak cari kan.
Nanti bila dedi baby balek suh dia jek pegi cari.. Lagi apdal ek.

Saya Beli jek air sengkuang cina ni kat 7E..
Tak pernah nampak pon sebelom nie.
Pas google baru tahu ade jual rupanya.
Tapi jangan bagi baby minum lak.. omak dia takpe..
Sebab manis kot nanti lain plak jadi.
Kalo nak bagi baby pergi beli buah segar dan blend.
Baru la takde gula.. Bahaya bagi baby minum gula ni kan..hehe.
Kalo nak lagi tahu pergi google sendiri la yekk..

Sedikit fakta Sengkuang Cina atau Water Chestnut

To increase milk production
Reduce body heat
Relief jaundice
Cough reliever
Source of energy- protein
Promote Urination
To be used in Detox

Orang tak mengandung pon bole amalkan yer kalo nak sihat walfiat.
Tapi jangan terlebih plak sebab bole menyebabkan keradangan perot..



2 comments:

Cikgu Fikri said...

HAI KAK GOJES..
rindu ngan akak..
huhuhuhuh...
wah, sengkuang cina.,.
sedap ker?

aQmaR 0n The Blog said...

ahaha...xgojes da..da demok..

cer try minum..sodap laa

Related Posts with Thumbnails