CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 14, 2010

SAYA SUKE KUEH INI

Bolan posa dah dekat kan. Macam macam kueh ade jual nanti di pasar ramadhan. Bulan ramadhan memang senang nak cari macam macam kueh mueh nie. Tunjok jer yang mane berkenan. Kalo bulan xposa kekadang jenuh gak nak cari yang kueh mueh pantai timur nie kan. Saya kan lahir kat Pahang jadi kueh faberet saya pon memang semua kueh dari cner la..hehe.

Kueh kueh manes nie saya makan ala kadar jer la sebab nanti bebanyak boleh muak dan saya memang kureng cikit ngan kueh yang terlampaw maness maness ni. Saya kan dah manes orangnya...Bluekkk..haha. Yang pedas pedas memang faberet saya. Tapi kueh yang pedas memang jarang la plak aderkan. Dah name nya kueh mueh kompem la maness..isk3..

Dulu masa kat kampong salu jer beli kat pasar minggu hari ahad. Pasar tue memang best taw.. Macam macam ada. Dari makanan, pakaian, menan, obat, dukun pon ada..gagaga. All under one road yer.. Sebab dorang niage tepi jalan.. Kalo tengah jalan nanti kete rempoh lak kan...=P.. Moh ler kite tengok kueh faberet saya yang cambest tue yer..

Kueh Lompat Tikam edisi moden
Kalo tradisi nyeh dia tarok lam talam pastu potong
mkn dengan air gula melaka..perghh~

Kueh Tepong pelita.
Bulan ramadhan kompem akan beli tapi yang jual kt cnie xcambest.
Yang jual kat kampong memang superb rase dia.

Seri Muka.
Yang ini senang cikit nak dapat even xbolan posa pon.
Tapi yang cambest ade jual kat Restoren Puteri Brickfield..
Memang super delicious la...nyummy~

Sago gula melaka.
Yang ini saya reti buat yer.. Salu jer buat kalo tetibe rajen.
Makan tyme sejuk memang sangat nyaman..^_^

Kueh Jeniper Lopes..haha
Yang ini pon memang saya reti buat..yeay!!
Memang sodap kalo saya yang buat nie..gagagaga~

Onde-Onde
Kueh paling senang gilos nak buat yer.
Sape xreti memang sangat hampeh la orang tue.
Setakat uli tepong, tarok gula melaka. Rebus lam air.
Da terapong gelek la lam kelapa muda..senang kan...=)

Kueh Bakar.
Yang ini saya xreti buat..Sebab susah kot..
Kueh bakar nie memang sedap kalo betol tempat membelinya.
Salu beli kat kedai orang kemboja kat area Hicom Shah Alam..hehe
Best siottt~

Kueh Sago @ telor katak
Dolu dolu mase Sekolah rendah salu beli kueh ini kat kanten.
Memang mase tue rase kueh nie la paling sedap dalam duniaa nie..hehe
Hari hari dok beli pon tanpa jemu yer....mmmmm

Puding Telor
Kueh nie saya xpernah beli sebab akan buat sendri yer.
Terrer x saya..hehe. Kueh nie antara yang saya suka buat.
Sebab tidak banyak songeh yer... dalam 45 minit da siap..=)

Cara Berlaok
Yang ini sangat cambest...huhu.
Cam rase nak mentangis jer tengok gamba nie.
Yang paling best dan besa penah saya ngap mase practical kat Hilton Petaling Jaya.
Memang Supplier kueh tue pakar seyh.. Sedap hingga menjilat talam..haha

Best tak kueh mueh faberet saya... Kueh yang laen bebanyak dipasaran saya xlayan sangat. Yang diatas saje sangat digemari dan boleyh la di layan dengan penoh selera. Yang selain dari diatas mungkin tidak akan dilayan sepenohnya kecuali kalo datang umah orang memang layan la cikit. Xkan xmo makan lansong kan. Xbaek wat camtue yer.. Rezeki jangan ditolak dan orang da hidang kueh kite ngap je la....gagagaga~

14 comments:

モハマヅ ブッカリ said...

yummyy look delicious (^^;)

AQMAR said...

yezzza.. mouthwatering kan kan..;p

Nieylicio Kerolicio said...

LAPONYE SAYER..

AQMAR said...

gagagagaga.. pe lagi..g dapor la buang tudong periuk..;p

xazryx said...

perghh .tggu puasa br leh mkn sume nih .huhu .

AQMAR said...

haha.. xlame lagi bolan posa mmg mcm2 kueh di pasaran la.. tunjok n bayor je ler..=)

dunspeak♥ said...

wahhh itu semua kuih fav sayaaaaaaaaa :D

AQMAR said...

hehe..kueh faberet saya jugak taw..=)

cik CT said...

sedapnyer kuehhh....tpi sye x penah mkn kueh lompat tikam....

AQMAR said...

xpnh rase ke..sedap sgt taw.. kalo belah pntai timur byk jual kueh nie.. kt kl xde pnh jmpa lg la..

mrs.eleanor said...

wahhh, best giler tgk kuih nie..tetiba rasa cm nak makan kueh..
heee :D

AQMAR said...

hahaha.. bole yer tetibe rase nak mkn kueh... pe lagi bancoh tepong cpt...;p

Fontonk said...

kenapa citarasa kita sama? jgn kata tiru saya. haha

AQMAR said...

ahahahaha.. Oooo.tiru saya yer...bluekkk..;p

Related Posts with Thumbnails